Ik ben nu ruim 3 jaar ondernemer en als ik kijk naar de verschillende rollen en functies die ik heb en taken die ik zelf doe sinds de startfase van mijn eigen bedrijf, zitten er zeker taken bij waar ik niet blij van word of de kennis niet van heb om het efficiënt uit te voeren. En die taken kosten mij niet alleen veel tijd, maar ook veel energie. Herken jij dat?

Net als bij een bedrijf met meerdere medewerkers in loondienst zou je voor je eigen bedrijf ook eens een organigram moeten invullen. De afdelingen en taken die bij grotere bedrijven voorkomen, komen ook in jouw bedrijf voor. Denk aan:

  • Operationeel Management (financiën, communicatie, dagelijks management, statistieken)
  • (Online) Marketing
  • Sales
  • Diensten leveren/ontwikkelen

In de startfase van je bedrijf vervul jij alle rollen. Die van CEO, manager en uitvoerder. Maar dat is niet wat je uiteindelijk wilt. Daarvoor ben je geen ondernemer geworden. Er zijn zoveel rollen waarvan je misschien helemaal niet blij wordt. Die niet bij jou passen en waar je geen kennis van hebt of wilt hebben.

Als je naar een organigram van jouw bedrijf zou kijken, staat jouw naam nu waarschijnlijk bij elke functie. Klopt dat? Maar wil jij alles zelf blijven doen? Of wil je taken liever uitbesteden?

Organigram

 

Welke rollen wil jij in jouw bedrijf vervullen? En welke zou je liever uitbesteden?

Of je nu een groot of klein bedrijf hebt, ieder bedrijf kent deze verschillende rollen. Echter verschilt de hoeveelheid werk natuurlijk wel. Maar desalniettemin zal het werk wel gedaan moeten worden.

Welke zaken binnen jouw bedrijf blijven liggen omdat je er niet aan toe komt? Of worden niet gedaan omdat je er geen kennis van hebt?

Als CEO van jouw bedrijf ben jij verantwoordelijk voor de visie en strategie voor jouw bedrijf. Maar management en uitvoerende taken kan je prima uitbesteden.

De eerste stap is het uitbreiden van je team met iemand die je helpt bij het uitvoeren van werkzaamheden. Denk aan iemand op het gebied van financiën (boekhouder, administratiekantoor) of marketing (websitebouwer, Virtueel Assistent).

In een ander blog kon je al lezen wanneer het interessant voor je wordt om een Virtueel Manager aan te haken. Want dat heeft alles te maken met de groeifase van jouw bedrijf. Ben jij al toe aan een Virtueel Manager? Je leest er hier mee over.

Welke rol, welke functie wil jij als eerste uitbesteden?

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem gerust contact met mij op.

PS blijf op de hoogte van mijn blogs en download hier gratis ‘De vijf beste digitale trends die je als groeiende ondernemer niet wilt missen’.