Ondernemen is leuk. Echt waar. En sinds ik ondernemer ben heb ik nog geen dag spijt!

Ik deel daarom graag met jou de 7 voordelen die het ondernemerschap voor mij heeft. Misschien herken je het wel of heb je zelf nog aanvullingen. Dan lees ik die graag in een reactie onderaan deze blog.

1. Vrijheid

Voor mij met stip op nummer één: vrijheid. Doen wat ik zelf wil, zonder toestemming van anderen. Zelf bepalen welk pad ik bewandel, wanneer ik werk, hoeveel ik werk en vooral met wie ik wil werken. En in mijn geval: geen dagelijkse reistijden meer.

2. Eigen baas zijn

Het is zo fijn om niet constant verantwoording af te hoeven leggen aan anderen. Ik ben mijn eigen baas en bepaal hoe ik mijn business run. Advies is altijd welkom, maar ik neem de beslissing.

3. Eigen verantwoordelijkheid

Het feit dat ik verantwoordelijkheid draag maakt dat ik mijn keuze meer weloverwogen maak. Wil ik succesvol zijn, dan moet ik gewoon hard werken, mijn afspraken nakomen en kwaliteit leveren. Het gaat tenslotte om mijn bedrijf.

The key to succes

4. Ander netwerk

Als ondernemer krijgt je te maken met een heel ander netwerk. Een netwerk van andere ondernemers. En het fijne van mijn netwerk is dat een ieder gericht is op informatie delen, ervaringen uit wisselen en kansen delen. Kortom, we helpen elkaar! En dat zorgt er tevens voor dat ik niet in mijn eentje onderneem maar een heel netwerk aan collega’s heb.

5. Uitdagingen aangaan

Een eigen bedrijf stelt je geregeld voor uitdagingen. Niet alleen het opzetten van mijn eigen bedrijf was een uitdaging, maar ook de groei van zowel mijn bedrijf als mijzelf als persoon. En doordat die uitdaging er is hou ik ook focus.

6. Kennis en vaardigheden opdoen

Als ik terugkijk op de afgelopen jaren als ondernemer, dan heb ik meer geleerd dan in de jaren ervoor in loondienst. Doordat ik eigen baas ben mag ik zelf bepalen welke kennis en vaardigheden ik opdoe. En alles wat ik leer kan ik weer meenemen in mijn dienstverlening naar mijn opdrachtgevers toe.

Develop a passion

7. Afwisseling

En ten slotte: afwisseling. In mijn geval niet alleen omdat ik met meerdere opdrachtgevers werk, maar ook omdat ik een eigen bedrijf heb. Het ene moment ben ik bezig met mijn opdrachtgevers, het andere moment met mijn eigen administratie of marketing.

En met betrekking tot dit laatste punt merk ik dat ondernemers het best lastig vinden om hun bedrijf goed te laten draaien. Juist doordat ze allerlei taken moeten doen waar ze geen kennis of affiniteit mee hebben. Het kost hen simpelweg te veel tijd. Want het is niet alleen nieuwe vaardigheden aanleren, maar het moet vervolgens ook nog uitgevoerd worden. En dat kost weer tijd. Tijd die ze liever besteden aan hun core business, aan klanten.

Ondernemers hebben een VA/VP/VM, nodig die de alledaagse taken van het bord haalt en kan helpen met het stroomlijnen en de groei van het bedrijf.

Wil jij weten of je toe bent aan een VA of VM?

Lees deze blog voor meer info. Ik ben benieuwd naar de uitkomst!