In mijn vorig blog, Hoe houd ik regie over mijn eigen agenda,  gaf ik het al aan.

Elke jaar wil ik meer focussen op wie ik ben, waarom ik doe wat ik doe, hoe ik het doe en hoe ik in het leven sta en dus ook in mijn werk.

Makkelijker gezegd dan gedaan overigens ☺.

Maar één ding is zeker. Ik wil meer de regie over mijn eigen agenda houden. Mijn eigen koers varen zodat ik mij minder geleefd voel en uiteindelijk verder kan groeien en ontwikkelen.

Jeff Walker kwam onlangs met een manier, een werkwijze, waarop je je doelen voor elk jaar kunt stellen.

Ik deel die graag met jullie.

Balans is daarin erg belangrijk.
Balans in alle facetten van het leven. Zowel zakelijk als privé.

Denk hierbij aan het ouderschap, je werk,  je huwelijk of relatie, je gezin, je vrienden, de financiën, tijd voor jezelf/me-time, gezondheid, het buiten zijn, sporten, geloof, spiritualiteit, persoonlijke ontwikkeling etc,

Want stel dat het super goed gaat met je bedrijf en de financiën maar je gezin of huwelijk heeft er veel onder te lijden of het gaat ten koste van je eigen gezondheid, dan ben je niet in balans en ben je niet goed bezig.

Dus alles facetten van het leven die voor mij en ook voor jou van toepassingen zijn moeten in balans zijn.

Hoe pak je dat nu aan.

Op een flip-over of in ieder geval een groot stuk papier ga je de verschillende rollen, die voor jou van toepassing zijn of erg belangrijk zijn, noteren.

Noteer daarbij de visie per rol zoals die voor jou geldt. Wat voor beeld heb jij voor ogen? Hoe zou jij het graag zien?

En per visie wat zijn dan de doelen die je voor jezelf stelt? Wat wil je bereiken, realiseren?

En wat zijn vervolgens de stappen die je moet zetten om je doelen te bereiken? Noteer die ook. En niet onbelangrijk, hoe zijn ze te meten?
Want als je je voorneemt om een goede ouder te zijn voor je kind(eren). Hoe meet je dat dan? Of hoe meet je of je een goede dochter/zoon bent voor je eigen ouders?

Wat je dan kan doen is het bepalen dat je een X aantal uren per dag of week wilt besteden aan het samen iets doen met je kind(eren).
Of dat je een X aantal uren per week door wilt brengen met je eigen ouders.

Nu kun je je doelen dus meten en per maand kijken of je hebt voldaan aan je gestelde doelen.

Dit is dus een manier waarop je een visie en een doel kunt omzetten naar iets wat je kunt meten.

Maar kijk ook eens naar de doelen die je gesteld hebt, en de stappen die je moet zetten om je doelen te bereiken. Heel vaak kunnen die samenvallen.

Je kunt een gezellig dagje uit gaan met de hele familie. Met je kinderen én je ouders een wandeling in het bos maken en daarna gezellig lunchen of dineren. Quality time en lekker in de buitenlucht wandelen en werken aan je gezondheid!

Zo kun je je doelen voor elk jaar vertalen naar doelen per kwartaal of maand en uiteindelijk subdoelen/stappen per week. En maak het meetbaar en concreet zodat je per maand ook kunt reflecteren op de afgelopen maand.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat ook jij je jaardoelen nu makkelijker, haalbaar en vooral meetbaar kunt vaststellen.