In mijn vorige blogs heb je kunnen lezen wat een VA (virtueel assistent) is, heb je met behulp van een checklist bepaald of jij toe bent aan een VA en heb je nagedacht over de taken die je kunt uitbesteden.
Kortom, je bent er klaar voor om te gaan starten met een VA!
Of toch nog niet?

Want wat voor type VA zoek jij? Welke eisen stel jij? Wanneer is er een match?

Mijn advies is dat je iemand zoekt die dezelfde ondernemersgeest heeft. Een expert die ook succes nastreeft en met je mee denkt en kan adviseren. Een professional die net als jij met jouw bedrijf, wil groeien en ontwikkelen.

Doordat jij gericht bepaalde werkzaamheden uit gaat besteden kun je daar een expert bij zoeken. Er komen steeds meer VA’s zowel vrouw als man met een eigen expertise. Denk aan PA’s, financiële assistenten, technische assistenten, grafische assistenten, sales assistenten etc.
Het is ook zeker mogelijk om als ondernemer samen te gaan werken met meerdere VA’s. Iedere VA met een eigen expertise.

Daarnaast is het belangrijk dat je een VA kiest die de ‘taal’ van jouw klant spreekt. Daarmee bedoel ik dat de VA feeling heeft met jouw doelgroep. Dat de VA zich kan inleven in jouw klanten. Dat hij of zij begrijpt waar het over gaat en zo jouw sparringspartner kan zijn. Welke werkervaring heeft de VA?

Minstens net zo belangrijk is het letten op de kwaliteiten en persoonlijkheid van de VA versus die van jouzelf. Als het goed is weet jij wat jouw kwaliteiten zijn en waar jij goed in bent. Daarom is het juist slim om met een VA te gaan werken die jou kan aanvullen. Als iemand vrij snel in jouw irritatiezone zit is het wellicht niet zo’n goede match. Dus als jij weet wat jouw valkuil is of waar je minder goed in bent, zoek dan een VA die jou daarbij kan helpen.

Nogmaals de aandachtspunten op een rij:

 een VA met ondernemersgeest;
 één of meerdere experts passend bij de taken die jij wilt uitbesteden;
 achtergrond en werkervaring van de VA passend bij jouw bedrijf en jouw doelgroep;
 kwaliteiten en persoonlijkheid van de VA die aanvullende zijn op jouw kwaliteiten.

Dit zijn een aantal aandachtspunten die je mee kunt nemen in het zoeken naar de juiste VA. Ongetwijfeld heb je meer wensen. Zet het voor jezelf op papier en neem het mee in je gesprekken. Ontdek of zij de juiste expertise heeft en weet waarover ze praat.

Succes!

Heb je vragen of wil jij je ervaringen delen, laat gerust een reactie achter of neem contact met mij op.