Deze vraag heb ik al een paar keer teruggekregen wanneer ik mijzelf in het verleden voorstelde bij een netwerkbijeenkomst bij mij in de regio. Een VA? Wat is dat dan?

Hieruit blijkt maar weer dat de term VA, wat staat voor Virtueel Assistent, nog lang niet in heel Nederland bekend is. En dat is jammer.

Maar laat ik eerst maar eens beginnen met uit te leggen wat een VA is.
Een VA is een professional die (vanuit eigen kantoor) op virtuele basis andere zelfstandig ondernemers kan ondersteunen en werk uit handen kan nemen.

Een VA neemt met name operationele, alledaagse taken of juist specifieke projecten uit handen en voert het werk ook daadwerkelijk uit. Met als doel jou als zelfstandig ondernemer te ontzorgen zodat jij geen tijd meer kwijt bent aan taken waar jij eigenlijk geen tijd voor hebt of die jij liever niet doet. Hoe fijn zou dat voor je zijn?

Uit ervaring, want ik ben natuurlijk ook ondernemer, weet ik dat je liever alles zelf wilt doen. Het is immers jouw bedrijf waar je hard voor werkt. Maar we weten allebei dat er maar 24 uur in een dag zit, en je niet ondernemer bent geworden om ’s avonds en in het weekend met je eigen bedrijf bezig te zijn.

Waarom een VA?
Als VA ben ik net als jij zelfstandig ondernemer en weet ik precies wat er allemaal bij het ondernemerschap komt kijken. En weet ik waar ondernemers mee worstelen. Veelal de uitvoering van onze alledaagse taken. En dat is nou net waar de expertise van een VA ligt.

De achtergrond van een VA is meestal secretarieel, ondersteunend, organiserend en administratief maar steeds ook vaker financieel, technisch (website beheer en videobewerking bijv.), of op marketing en sales gericht. En dat maakt een VA met zijn of haar expertise een perfecte ondersteuner voor zelfstandig ondernemers.

Een ander belangrijk aspect is dat een VA met de uitvoering van alledaagse taken niet fulltime bezig is. Want dat ben jij ook niet. Je kunt een VA dus inhuren voor een aantal uren per maand/week, afhankelijk van de hoeveelheid taken die je wilt uitbesteden. Daarover maak van te voren afspraken zodat een ieder weet wat er verwacht wordt.

Waarom virtueel werken?
Virtueel werken betekent op afstand online werken. En wees eerlijk, tegenwoordig kunnen we heel veel online uitvoeren. Als VA werk ik dan ook in de cloud met programma’s zoals Dropbox en Google Drive en met programma’s zoals Gmail en Skype. En ze kosten vrijwel niets.

Andere voordelen zijn:
geen extra kosten voor een werkplek, computer, apparatuur etc.
 geen sociale lasten, ziektekosten, loonbelasting, vakantiegeld etc.
 eenvoudig taken overdragen en informatie uitwisselen zonder dat aanwezigheid op kantoor nodig is.

Ben jij toe aan een VA?
Wil jij weten of jij toe bent aan een het werken met een VA of misschien zelfs een Virtueel Manager? Neem dan contact met mij op.